Hvordan starte budrunden?
Budrunden starter vanligvis etter visningene av boligen. Megler informerer interesserte kjøpere om hvordan budrunden vil foregå. Kjøperne gir sine bud til megleren, som videreformidler dem til selgeren. Prosessen fortsetter til en endelig avtale er inngått mellom kjøper og selger.
Budrunden er både spennende og nervepirrende, og det er lett å la seg rive med. Det første du bør gjøre er å sette deg inn i reglene for budgivning. Alle bud er bindende, og du har ingen angrefrist. Vær derfor sikker på at dette er boligen du vil ha, og ikke legg inn bud på mer enn én bolig om gangen.
I budrunder er det ofte korte tidsfrister. Sørg for at du er tilgjengelig for megler, legg en plan for budgivningen din, og aller viktigst: sett et tak for hvor mye du maksimalt kan gi.
Sett opp et budsjett – og ikke overstig dette
Et godt tips er å sette opp et budsjett i forkant av budrunden, slik at du vet hvor mye du kan gi for boligen. Da ser du hvordan din økonomi ser ut etter at avdrag, renter, felleskostnader og andre boligrelaterte utgifter er betalt. Husk at gebyrer og omkostninger kommer i tillegg til kjøpesummen, og at økonomien din bør tåle endringer i renten.
Ha finansieringen i orden
Vær klar over at budrunden ikke er vunnet før selger har akseptert budet ditt. Dersom du ikke har finansieringen i orden, kan selger velge et lavere bud. Finansieringsbeviset fra banken bør du alltid ha klart før du gir bud.
Har du ikke finansieringsbevis klart? Les mer om finansieringsbevis her.
Få oversikt over boligmarkedet
Et godt råd er å undersøke hva tilsvarende boliger i området har blitt solgt for tidligere. I tillegg kan du kontakte megleren etter siste visning for å få informasjon om hvor mange som står på visningslisten. Dette gir deg en bedre oversikt over interessen for boligen.
Boligen er din!
Dersom selger aksepterer budet ditt, er boligen din. Eiendomsmegleren kontakter banken for å få bekreftelse på at finansieringen er i orden. Neste steg er kontraktsmøte og signering av kjøpskontrakt, og gjennomgang av overtakelse og oppgjør med selger og eiendomsmegler.
Boligguiden@headingTag>
Det er mye å tenke på når du skal kjøpe, bytte eller selge bolig. Vi gir deg steg-for-steg oversikt over hva du bør tenke på både før, underveis og etter kjøp av bolig.