Hopp til innholdet
Sjefsøkonom Jan Ludvig Andreassen

Handelskrig, superskurker og sparekontoens overlevelse

I en verden der globale handelskriger og økonomiske katastrofer truer vår økonomiske trygghet, står én mann imot kaoset. Vår egen sjefsøkonom Jan Ludvig Andreassen er tilbake – med en ny episode i den pågående thrilleren om din privatøkonomi. Denne gangen med Trump i rollen som superskurk og renten i birolle.

Kortversjon:

Vår makrohelt tar oss gjennom nok et actionfylt kapittel i Mission Impossible-serien, der det denne gang er handelskriger og geopolitisk ustabilitet som truer. Men som alltid – med kløkt og langsiktighet, viser historien at vi kommer oss gjennom, med sparekontoen intakt og renta nesten på topp. Så senk skuldrene, hold fast i planen og husk: selv Ethan Hunt kunne ikke slå rentes-rente-effekten.

Mission Impossible 2025: Den truende handelskrigen

Årets økonomiske thriller 

- Uaaahaha! Nå skal jeg fortelle sannheten om vår djevelske plan for å ødelegge deg og din sparekonto Mr. Ola Dunk. Samt resten av verden, med mindre jeg får en fantasillion dollar som jeg - den onde makroblogger - kan ha med meg på den gigantiske yachten min.

Den onde makroblogger slår til igjen

Slik ender som oftest spionthrillere; med en scene hvor vår helt får høre alle planene den onde skurk, tenk en ond makroøkonom, måtte ha. I år det tariffkriger som er den utvalgte trussel mot deg og din formue. Ja, dette er den siste versjon i serien av spenningsfilmer hvor du og dine sparepenger utsettes for fristelser og farer, før det altså forhåpentligvis ender godt.

Krise – igjen?

Manuset følger også i år de samme linjer som før. En eller annen fare som skal ta livet av oss alle med enorme økonomiske tap. Men takket være heltemodig innsats og en god porsjon flaks så har vi enn så lenge kommet gjennom hver krise litt rikere enn da krisen startet.

Heltemot og flaks redder oss

Akkurat som Tom Cruise har klart opp gjennom årene, i sine Mission Impossible filmer, dog med den forskjell at han blir vesentlig rikere for hver film. Vi dødelige må nøye oss med noe høyere saldo på sparekontoen enn før. Ikke så verst det heller.

Rentes rente – vår egentlige superkraft

For takket være rentes rente effekten så blir det faktisk en god del penger av det. Ok, så blir vi ikke milliardærer, men en kan gjennom et langt liv spare opp millioner hvis en setter til side nok og har hell med hvordan de investeres uten å trekke dem ut hver gang en krise i verdensøkonomien inntreffer.

Tilbakeblikk: Økonomiske katastrofer på rekke og rad

Staten har også bygd opp et gigantisk oljefond i løpet av dette årtusen. Verdens største såkalte Sovereign Wealth Fund har det på 27 år med spring i risikofylte plasseringer. Det til tross for at det har vært mange spenningsfilmer som makroøkonomer har skrevet manus til i senere år:

MI 1 (2006): Frykten for en ny jappetid

MI 2: (2008): Den store stygge vestlige finanskrise

MI 3: 2010: Den store Eurokrisen

MI 4: (2016): Populismen truer – med Donald Trump som den store stygge ulven

MI 5: (2020): Den globale pandemien som vil utrydde oss alle

MI 6: (2022): Den globale drepende inflasjonsbølgen

MI 7: (2024): Norges latskap, med de udugelige oljebarna og den onde handlingsregel. En dreiebok basert på best-selgeren ‘Landet som ble for rikt’ av Martin Bech-Holte

MI 8: (2025): Den truende handelskrigen – med Trump som superskurk

Den norske folkehelten: Sparestrategien

Enn så lenge har nordmenn flest kommet seg igjennom de første syv spillefilmene - all den tid det norske folk var så modige og anstrengte oss så hardt for å gjøre så fint lite. Gjennom alle disse episodene holdt Oljefondet fast ved sin investeringsstrategi samtidig som vi som samfunn fortsatte å spare i aksjer, eiendom og obligasjoner. Ja, vi har oppført oss kollektivt nærmest som om Stortinget hadde en spareavtale med Oljefondet.

Sov godt – også i usikre tider

Så nå skal vi ikke ha den minste dårlige samvittigheten for å unne oss litt ekstra. Renta kan vanskelig gå noe særlig høyere enn den er i dag. Og vi har spart opp mye til fremtidig pensjonsutgifter med mer. Men tidligere suksess gir ingen garanti for suksess. Tross alt så ble Ethan Hunts kollega James Bond drept i sin siste film.

"Jeg forstår godt alle som blir engstelige når de leser dagens krigsoverskifter om hvor ille det kan gå. Ikke lån mer, eller kjøp flere aksjer, enn din nattesøvn tåler. Bare husk at politikerne har en tendens til å rette opp kursen når det ser som svartest ut for våre helter." - Andreassen

Og husk…

Jeg forstår godt alle som blir engstelige når de leser dagens krigsoverskifter om hvor ille det kan gå. Ikke lån mer, eller kjøp flere aksjer, enn din nattesøvn tåler. Bare husk at politikerne har en tendens til å rette opp kursen når det ser som svartest ut for våre helter. Litt på samme måte som i Mission Impossible filmene kommer helten vår gjerne helskinnet gjennom enhver krise eller krig. Men først etter at de konjunkturelle skurkene har fortalt deg i grundig detalj om hvordan verden skal ødelegges: Uaaahaha!

Mission Impossible? Kanskje litt. Men med Jan Ludvig Andreassen ved vår side, kloke råd og et stødig blikk, finner vi veien ned – og opp – i økonomiens glassheis.

Jan Ludvig Andreassen

Sjeføkonom i Eika Gruppen, med hovedansvar for overvåking av makroøkonomi i inn- og utland.
Han er opptatt av de lange linjer og liker en god debatt.